Karta przedmiotu - Organizacyjne formy wspierania innowacyjności

Kierunek: Innowacje w biznesie

Wymagania wstępne
  1. Wiedza z zakresu organizacji i zarządzania

Nazwa przedmiotuOrganizacyjne formy wspierania innowacyjności
Język prowadzenia przedmiotu polski
Kody/Specjalności
ZZ-IB-ZE-X1-21/22Z-ORGFORZarządzanie start-upem
ZZ-IB-MI-X1-21/22Z-ORGFORMenedżer innowacji
Kategoria przedmiotu kierunkowe lub ogólne
Profil studiów Ogólnoakademicki
Poziom PRK Poziom 6 - 1. stopień (studia licencjackie)
Rok studiów/semestr 3/5
Forma zajęć/liczba godzin
stacjonarne: Wykład: 15 Ćwiczenia: 30
niestacjonarne: Wykład: 9 Ćwiczenia: 18
Dyscypliny/punkty ECTS
Nauki o zarządzaniu i jakości: 3
Ekonomia i finanse: 1
Inne dyscypliny: 0
Razem4
Wykładowca odpowiedzialny za przedmiot Zając Piotr, dr (Katedra Zarządzania Zasobami Pracy)
Cele przedmiotu
Kod Opis
C1 Przekazanie wiedzy z zakresu organizacyjnych form wspierania innowacyjności
C2 Wykształcenie umiejętności analizy i oceny skuteczności poszczególnych organizacyjnych form wspierania innowacyjności
C3 Wskazanie znaczenia organizacyjnych form wspierania innowacyjności
Realizowane efekty uczenia się
Kod Kat. Opis Kierunkowe efekty uczenia się
E1 W Student zna i rozumie szczegółowe zagadnienia z zakresu organizacyjnych form wspierania innowacyjności WZ-ST1-IB-W03-21/22Z
E2 U Student potrafi analizować i ocenić skuteczność poszczególnych organizacyjnych form wspierania innowacyjności WZ-ST1-IB-U01-21/22Z
E3 K Student postępuje etycznie, wykazuje postawę aktywną oraz stosuje podejście kreatywne i krytyczne WZ-ST1-IB-K02-21/22Z
WZ-ST1-IB-K06-21/22Z
Sposoby weryfikacji efektów uczenia się Egzamin testowy, Aktywność na zajęciach, Kolokwium, Prezentacja, Projekt zespołowy, Referat.
Treści przedmiotu
Wykład
Kod OpisS (15)N (9)
W1 Niekomercyjne instytucje otoczenia biznesu 3 2
W2 Komercyjne instytucje otoczenia biznesu 2 1
W3 Krajowa Sieć Innowacji 2 2
W4 Europejska Sieć Ośrodków Biznesu i Innowacji 2 1
W5 Sieć Krajowych Punktów Kontaktowych na potrzeby MŚP 2 1
W6 Jednostki samorządu terytorialnego, w tym urzędy powiatowe i gminne oraz powoływane przez nie jednostki organizacyjne świadczące usługi dla przedsiębiorstw 2 1
W7 Jednostki naukowo-badawcze 2 1

Ćwiczenia
Kod OpisS (30)N (18)
C1 Identyfikacja instytucji otoczenia biznesu w Polsce 2 2
C2 Zakres i struktura usług świadczonych przez instytucje otoczenia biznesu 4 2
C3 Analiza funkcjonowania Krajowej Sieci Innowacji 4 2
C4 Analiza działalności Europejskiej Sieci Ośrodków Biznesu i Innowacji 4 2
C5 Analiza oferty Krajowych Punktów Kontaktowych 4 2
C6 Rola jednostek samorządu terytorialnego we wspieraniu innowacyjności 4 2
C7 Znaczenie jednostek naukowo-badawczych we wspieraniu innowacyjności 4 2
C8 Determinanty skuteczności organizacyjnych form wspierania innowacyjności 4 4

Metody i formy prowadzenia zajęć Analiza przypadku, Dyskusja, E-learning, Inscenizacja (odgrywanie ról), Praca w grupach, Prezentacja, Symulacja, Wykład audytoryjny.
Nakład pracy studenta (liczba godzin kontaktowych, pracy on-line i pracy samodzielnej)
Rodzaj aktywności Liczba godzin
stacjonarne niestacjonarne
Udział w zajęciach dydaktycznych 45 27
Udział w konsultacjach 15 18
Udział w kolokwiach/egzaminie 5 5
Praca własna studenta 25 40
E-learning 0 0
Inne (kontaktowe) 5 5
Inne (bezkontaktowe) 5 5
Suma godzin 100 100
Liczba punktów ECTS 4 4
Macierz realizacji przedmiotu
Efekt uczenia się Odniesienie do efektów kierunkowych Cele przedmiotu Treści przedmiotu Metody/narzędzia dydaktyczne Sposoby weryfikacji efektu
E1WZ-ST1-IB-W03-21/22Z
C1 C6 W2 W3 W1 W7 W4 W5 W6 C2 C3 C4 C5 C1 C7 C8 N1 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N11 F1 F4 F5 F7 F8
P3
E2WZ-ST1-IB-U01-21/22Z
C2 C6 W4 C2 C3 C4 C5 C1 C7 C8 N1 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N11 F1 F4 F5 F7 F8
P3
E3WZ-ST1-IB-K02-21/22Z
WZ-ST1-IB-K06-21/22Z
C3 W2 W3 W1 W7 W4 W5 W6 C2 C3 C4 C5 C1 N1 N3 N4 N5 N7 N8 N11 F1 F4 F5 F8
P3
Literatura podstawowa
Lp. Opis pozycji
1 B. Filipiak, J. Ruszała, Instytucje otoczenia biznesu. Rozwój, wsparcie, instrumenty, Difin, Warszawa 2009.
2 S. Wiśniewska, Skuteczność niekomercyjnych instytucji otoczenia biznesu we wspieraniu innowacji marketingowych małych i średnich przedsiębiorstw, Monografie: Prace Doktorskie nr 24, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2015.
Literatura uzupełniająca
Lp. Opis pozycji
1 Innowacyjna przedsiębiorczość w Polsce. Odkryty i ukryty potencjał polskiej innowacyjności, red. P. Zadura-Lichota, PARP, Warszawa 2015.
2 Lixin Colin Xu, The Effects of Business Environments on Development. Surveying New Firm-Level Evidence, The World Bank, 2010.
3 R. Gillanders, K. Whelan, Open for business? Institutions, business environment and economic development, Working papers 201040, School Of Economics, University College Dublin, 2010.
Forma i warunki zaliczenia przedmiotu
Sposób obliczania średniej z ocen bieżących (zgodnie z §18 pkt. 4 Regulaminu studiów)
Ocena bieżąca jest średnią ocen z zadań realizowanych w trakcie zajęć oraz z pisemnego sprawdzianu. Warunkiem koniecznym do uzyskania pozytywnej oceny bieżącej jest obecność Studenta na zajęciach.
Sposób obliczania oceny końcowej (zgodnie z §18 pkt. 5 Regulaminu studiów)
Średnia ważona składająca się w 50% z oceny bieżącej i 50% oceny z egzaminu.
Dodatkowe informacje o sposobie obliczania oceny końcowej lub egzaminie
Przed przystąpieniem do egzaminu Student powinien uzyskać pozytywną ocenę z ćwiczeń. W przypadku nieosiągnięcia założonego efektu kształcenia w pierwszym terminie, ocena z tego efektu wyliczana jest jako średnia arytmetyczna ocen z pierwszego i kolejnego terminu. Nieusprawiedliwiona nieobecność studenta na określonym terminie egzaminu jest równoważna z oceną niedostateczną, która jest uwzględniana przy obliczaniu oceny końcowej z przedmiotu. Posiadanie przez Studenta niedozwolonej pomocy w czasie egzaminu skutkuje uzyskaniem oceny niedostatecznej z danego terminu egzaminu.
Osoby prowadzące przedmiot
Lp. Nauczyciel
1 Wiśniewska Sylwia, dr (Katedra Zarządzania Zasobami Pracy)
2 Szydło Robert, dr (Katedra Zarządzania Zasobami Pracy)
3 Koczyński Marek, mgr (Katedra Zarządzania Zasobami Pracy)
4 Zając Piotr, dr (Katedra Zarządzania Zasobami Pracy)
Informacje dodatkowe


Status karty: ZAAKCEPTOWANY  przez: Łapczyński Mariusz, dr hab.