Karta przedmiotu - Occupational Safety and Health and Ergonomics

Kierunek: Applied Informatics

Wymagania wstępne
  1. Prerequisites: Organization and Management

Nazwa przedmiotuOccupational Safety and Health and Ergonomics
Język prowadzenia przedmiotu angielski
Kod/Specjalność
ZI-IA-XX-X1-21/22Z-OCCSAFbrak
Kategoria przedmiotu kierunkowe lub ogólne
Profil studiów Ogólnoakademicki
Poziom PRK Poziom 6 - 1. stopień (studia licencjackie)
Rok studiów/semestr 3/6
Forma zajęć/liczba godzin
stacjonarne: Wykład: 15
niestacjonarne:
Dyscypliny/punkty ECTS
Nauki o zarządzaniu i jakości: 0
Informatyka: 0
Inne dyscypliny: 2
Razem2
Wykładowca odpowiedzialny za przedmiot Bińczycki Bernard, dr (Katedra Procesu Zarządzania)
Cele przedmiotu
Kod Opis
C1 Identification of the main contemporary threats in the work process. Students will be aware how to identify the following problems: • workaholism, burnout and evaluative confusion - difficulties in assessing the reality due to, among others, lack of opportunity for career advancement • unfavorable psychophysical states - loss of health, death, suicide, apathy, impotence.
C2 Presentation of comtemporary problems may occure at work: • lack of enjoyment of life, lack of love and happiness, adverse changes in the value system • chronic lack of time • culture merging – multinational corporations are driven by their own code of values that are often difficult to accept for their employees.
C3 Identification of contemporary threats in the work process and to discuss with the students the ways of prevention and dealing with them. Currently, there is a pressure for improved productivity. Justified economically, this trend needs to be verified in terms of its effect on workers.
Realizowane efekty uczenia się
Kod Kat. Opis Kierunkowe efekty uczenia się
E1 W Presentation of basic knowledge in the area of ergonomics and occupational health. WZ-ST1-IA-W01-21/22Z
WZ-ST1-IA-W04-21/22Z
E2 U Formation of skills of understanding of dehumanization at work and to introduce to the students the skills of recognizing such threats. WZ-ST1-IA-U04-21/22Z
WZ-ST1-IA-U06-21/22Z
E3 K Formation of the ability to use different techniques of job enrichment; students will gain practical experience by different case studies. WZ-ST1-IA-K05-21/22Z
WZ-ST1-IA-K06-21/22Z
Sposoby weryfikacji efektów uczenia się Egzamin pisemny, Aktywność na zajęciach, Ćwiczenie praktyczne.
Treści przedmiotu
Wykład
Kod OpisS (15)N ()
W1 Evolution of ergonomics and dehumanization at work 3 0
W2 The effects of the deep division of labor and ergonomic ways to improve work processes 3 0
W3 Enrichment techniques at work, shift work - advantages and disadvantages and areas/criteria of diagnosis in ergonomics 3 0
W4 Recommendations for healthy working at the computer , contemporary phenomena experienced by workers and threats connected with teleworking and e-learning 3 0
W5 Directions for preventing and restricting dehumanization of work and characteristics of a humanized organization 3 0

Metody i formy prowadzenia zajęć Analiza przypadku, Dyskusja, Praca w grupach, Prezentacja, Wykład audytoryjny.
Nakład pracy studenta (liczba godzin kontaktowych, pracy on-line i pracy samodzielnej)
Rodzaj aktywności Liczba godzin
stacjonarne niestacjonarne
Udział w zajęciach dydaktycznych 15 0
Udział w konsultacjach 0 0
Udział w kolokwiach/egzaminie 2 0
Praca własna studenta 18 0
E-learning 6 0
Inne (kontaktowe) 4 0
Inne (bezkontaktowe) 5 0
Suma godzin 50 0
Liczba punktów ECTS 2 0
Macierz realizacji przedmiotu
Efekt uczenia się Odniesienie do efektów kierunkowych Cele przedmiotu Treści przedmiotu Metody/narzędzia dydaktyczne Sposoby weryfikacji efektu
E1WZ-ST1-IA-W01-21/22Z
WZ-ST1-IA-W04-21/22Z
C1 C3 W1 W3 W4 N1 N3 N4 N5 N7 F8 F9
P2
E2WZ-ST1-IA-U04-21/22Z
WZ-ST1-IA-U06-21/22Z
C1 C2 W1 W2 W5 N1 N3 N4 N5 N7 F8 F9
P2
E3WZ-ST1-IA-K05-21/22Z
WZ-ST1-IA-K06-21/22Z
C2 C3 W2 W3 W4 W5 N1 N3 N4 N5 N7 F8 F9
P2
Literatura podstawowa
Lp. Opis pozycji
1 Bińczycki B., Ergonomics in Human Resources Management, Center for Quality, University of Kragujevac 2013
Literatura uzupełniająca
Lp. Opis pozycji
1 Workplace Safety and Health Guidelines. Improving Ergonomics in the Workplace, Workplace Safety and Health Council, Singapore 2014
Forma i warunki zaliczenia przedmiotu
Sposób obliczania średniej z ocen bieżących (zgodnie z §18 pkt. 4 Regulaminu studiów)
Current assessment is a weighted average of the scores obtained for knowledge, skills and social competence.
Sposób obliczania oceny końcowej (zgodnie z §18 pkt. 5 Regulaminu studiów)
Written exam, min. 50% of points
Dodatkowe informacje o sposobie obliczania oceny końcowej lub egzaminie
brak
Osoby prowadzące przedmiot
Lp. Nauczyciel
1 Bińczycki Bernard, dr (Katedra Procesu Zarządzania)
Informacje dodatkowe


Status karty: ZAAKCEPTOWANY  przez: Jędrzejczyk Marcin, dr hab.