Nazwa przedmiotu | Obsługa ruchu turystycznego |
Język prowadzenia przedmiotu |
polski |
Kody/Specjalności | ZZ-TR-TM-X1-20/21Z-OBSRUC | Turystyka międzynarodowa | ZZ-TR-HG-X1-20/21Z-OBSRUC | Hotelarstwo i gastronomia | ZZ-TR-OK-X1-20/21Z-OBSRUC | Obsługa kulturowych form turystyki | ZZ-TR-AC-X1-20/21Z-OBSRUC | Animacja czasu wolnego |
|
Kategoria przedmiotu |
kierunkowe lub ogólne |
Profil studiów |
Ogólnoakademicki |
Poziom PRK |
Poziom 6 - 1. stopień (studia licencjackie) |
Rok studiów/semestry |
3/5 6 |
Forma zajęć/liczba godzin |
stacjonarne: | Wykład: 30 Ćwiczenia: 30 | niestacjonarne: | Wykład: 18 Ćwiczenia: 18 |
|
Dyscypliny/punkty ECTS |
Nauki o zarządzaniu i jakości: | 5 | Ekonomia i finanse: | 0 | Nauki o kulturze fizycznej: | 1 | Inne dyscypliny: | 0 | Razem | 6 |
|
Wykładowca odpowiedzialny za przedmiot |
Klimek Katarzyna, dr (Katedra Turystyki) |
Cele przedmiotu |
Kod |
Opis |
C1 |
Zapoznanie studentów z najważniejszymi i najnowszymi trendami w zakresie obsługi ruchu turustycznego.
|
C2 |
Zdobycie wiedzy na temat rozwoju ruchu turystycznym i jego wpływu na powstanie globalnego przemysłu turystycznego.
|
C3 |
Zapoznanie się z obsługą różnych segmentów ruchu turystycznego. |
|
Realizowane efekty uczenia się |
Kod |
Kat. |
Opis |
Kierunkowe efekty uczenia się |
E1 |
W |
Student zna metody i narzędzia niezbędne przy obsłudze ruchu turystycznego. Potrafi użyć tych narzędzi w odniesieniu do różnych segmentów rynku turystycznego. |
WZ-ST1-TR-W06-20/21Z
|
E2 |
U |
Student zna podstawy tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstw obsługujących ruch turystyczny. Potrafi wykorzystać nabyte umiejętności w tworzeniu komercyjnych produktów turystycznych. |
WZ-ST1-TR-U03-20/21Z
|
E3 |
K |
Student potrafi pracować w grupie jak i indywidualnie w celu nabycia podstawowych umiejętności w zakresie obsługi turystów po przez prace grupowe i zadania indywidualne. |
WZ-ST1-TR-K05-20/21Z
| |
Sposoby weryfikacji efektów uczenia się |
Egzamin pisemny, Średnia ważona albo arytmetyczna ocen cząstkowych, Aktywność na zajęciach, Ćwiczenie praktyczne, Prezentacja, Projekt indywidualny, Projekt zespołowy, Referat. |
Treści przedmiotu |
Wykład
Kod |
Opis | S (30) | N (18) |
W1 |
Istota ruchu turystycznego. Czynniki i kierunki rozwoju ruchu turystycznego. Sposoby monitorowania ruchu turystycznego.
|
3 |
3 |
W2 |
Potrzeby, motywacje i zachowania turystów – determinanty wyboru
destynacji turystycznej oraz sposoby rezerwacji usług.
|
3 |
2 |
W3 |
Rodzaje i formy obsługi ruchu turystycznego na poszczególnych etapach podróży.
|
2 |
1 |
W4 |
Rodzaje przedsiębiorstw obsługujących ruch turystyczny w destynacjach. |
4 |
2 |
W5 |
Pilotaż i przewodnictwo w turystyce . Prawa i obowiązki pilota. Rola przewodnika i pilota w obsłudze ruchu turystycznego w Polsce i w Europie szczególnie w kontekście deregulacji obu zawodów w Polsce i innych krajach europejskich. Psychologiczne i społeczne aspekty pracy przewodnika. Etos i etyka pracy pilota i przewodnika.
|
3 |
1 |
W6 |
Obsługa podróżnicza turystów krajowych i zagranicznych na przykładzie lotniska Balice. Zajęcia zawodoznawcze. Spotkanie z ekspertami.
Wizyta w Centrum Edukacji Lotniczej. |
5 |
5 |
W7 |
Obsługa podróżnicza. Rodzaje dokumentów w obsłudze ruchu turystycznego. Strefa Schengen i jej rola w stymulowaniu ruchu turystycznego.
Prawne i celne aspekty obsługi ruchu turystycznego.
|
2 |
1 |
W8 |
Polski System Informacji Turystycznej. Organizacje turystyczne działające w Polsce i na świecie. Podobieństwa i różnice.
Lokalny i regionalny system informacji turystycznej w Krakowie i w Małopolsce - spotkania z ekspertami, case study. |
3 |
1 |
W9 |
Monitorowanie ruchu turystycznego. Wady i zalety stosowanych metod.
|
2 |
1 |
W10 |
Obsługa turystów biznesowych - udział w szkoleniach online. |
3 |
1 |
Ćwiczenia
Kod |
Opis | S (30) | N (18) |
C1 |
Rodzaje przedsiębiorstw turystycznych i ich rola w obsłudze podróżniczej. |
3 |
2 |
C2 |
System powiązań między różnymi podmiotami rynku turystycznego w celu zapewnienia optymalnej obsługi turystów (case study).
|
3 |
1 |
C3 |
Rodzaje produktów turystycznych komercjalizowanych przez przedsiębiorstwa obsługujące turystów. Innowacje produktowe i rola ICT w obsłudze podróżniczej.
|
5 |
4 |
C4 |
Przedsiębiorstwa obsługujące ruch turystyczny. Analiza czynników sukcesu i modeli biznesowych. Zadanie w grupach.
|
5 |
4 |
C5 |
Mikro i makro otoczenie firm turystycznych, czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy analizie sytuacji firm turystycznych działających na rynku. Jakimi strategiami posługują się firmy aby przetrwać na globalnym rynku turystycznym (case study). Rola innowacji w obsłudze ruchu turystycznego. |
4 |
3 |
C6 |
Rola personelu w obsłudze turystów. Kultura obsługi i etyka zawodowa, wady i zalety pracy z turystami (case study). Analiza kluczowych elementów wpływających na jakość obsługi ruchu turystycznego (case study).
|
3 |
1 |
C7 |
Odpowiedzialność przedsiębiorstw turystycznych działających na rynku wobec klienta w Polsce i w UE. Rodzaje umów i sposoby reklamacji w przypadku niedopełnienia zobowiązań przez przedsiębiorstwa turystyczne wobec klientów i kontrahentów (case study). |
2 |
1 |
C8 |
Sprzedaż i dystrybucja w przedsiębiorstwie turystycznym. Rodzaje kanałów dystrybucji i promocji. Praca z klientem.Typologia i rodzaje klientów. Etapy obsługi klienta (case study). |
3 |
1 |
C9 |
Rola i rodzaje ubezpieczeń w obsłudze podróżniczej. Warianty ubezpieczeń indywidualnych i grupowych. Polisy ubezpieczeniowe i ich znaczenie przy prowadzeniu działalności gospodarczej w zakresie obsługi turystów. |
2 |
1 |
|
Metody i formy prowadzenia zajęć |
Analiza przypadku, Ćwiczenia przedmiotowe, Dyskusja, E-learning, Praca w grupach, Prezentacja, Warsztaty, Wykład audytoryjny. |
Nakład pracy studenta (liczba godzin kontaktowych, pracy on-line i pracy samodzielnej) |
Rodzaj aktywności |
Liczba godzin |
stacjonarne |
niestacjonarne |
Udział w zajęciach dydaktycznych |
60 |
36 |
Udział w konsultacjach |
15 |
20 |
Udział w kolokwiach/egzaminie |
30 |
19 |
Praca własna studenta |
15 |
15 |
E-learning |
0 |
15 |
Inne (kontaktowe) |
15 |
15 |
Inne (bezkontaktowe) |
15 |
30 |
Suma godzin |
150 |
150 |
Liczba punktów ECTS |
6 |
6 |
|
Macierz realizacji przedmiotu |
Efekt uczenia się |
Odniesienie do efektów kierunkowych |
Cele przedmiotu |
Treści przedmiotu |
Metody/narzędzia dydaktyczne |
Sposoby weryfikacji efektu |
E1 | WZ-ST1-TR-W06-20/21Z
| C3 C1 | W5 W6 W7 W8 C1 W1 W2 C5 C6 C7 C8 W10 C2 C3 C4 C9 | N1 N3 N4 N5 N7 N11 N14 N15 | F4 F5 F6 F7 F8 F9
P2 P4 |
E2 | WZ-ST1-TR-U03-20/21Z
| C2 C3 C1 | W6 W9 C1 W1 W2 W3 W4 C7 C8 C2 C3 C4 C9 W5 W10 | N1 N3 N4 N5 N7 N11 N14 N15 | F4 F5 F6 F7 F8 F9
P2 P4 |
E3 | WZ-ST1-TR-K05-20/21Z
| C2 C1 | W7 C1 W1 W3 C5 C6 C8 C3 C4 C9 | N1 N3 N4 N5 N7 N11 N15 | F4 F5 F6 F7 F8 F9
P4 | |
Literatura podstawowa |
Lp. |
Opis pozycji |
1 |
Kruczek Z. (red.), (2014). Obsługa ruchu turystycznego. Proksenia, Kraków. |
2 |
Meyer, B. (red.), (2011). Obsługa ruchu turystycznego, PWN.
|
|
Literatura uzupełniająca |
Lp. |
Opis pozycji |
1 |
Kruczek, Z. (red.). (2014). Kompendium pilota wycieczek. Proksenia, Kraków. |
2 |
Osterwalder, A., & Pigneur, Y. (2010). Business model generation: a handbook for visionaries, game changers, and challengers. John Wiley & Sons |
3 |
Page, S. J. (2014). Tourism management. Routledge |
4 |
Theobald, W. F. (Ed.). (2012). Global tourism. Routledge. |
|
Forma i warunki zaliczenia przedmiotu |
Sposób obliczania średniej z ocen bieżących (zgodnie z §18 pkt. 4 Regulaminu studiów) |
średnia arytmetyczna ze wszystkich zadań i projektów zadawanych na ćwiczeniach |
Sposób obliczania oceny końcowej (zgodnie z §18 pkt. 5 Regulaminu studiów) |
oceny z ćwiczeń oraz w przypadku nie zaliczenia ćwiczeń egzamin ustny |
Dodatkowe informacje o sposobie obliczania oceny końcowej lub egzaminie |
brak |
|
Osoby prowadzące przedmiot |
Lp. |
Nauczyciel |
1 |
Klimek Katarzyna, dr (Katedra Turystyki) |
2 |
Gajzner Marta, mgr (Katedra Turystyki) |
|
Informacje dodatkowe |
|